Pelletkachel voor een lage energierekening

Waarom een pelletkachel?

Pelletkachel voor een lage energierekeningMet een pelletkachel kunt u fors besparen op uw energierekening. Wij leveren pelletkachels die zowel als sfeer verhogend element werken, maar ook de energierekening fors verlagen. 

Voordat u tot aanschaf van een pelletkachel over gaat, zijn er altijd een aantal zaken die goed zijn om te weten en om over na te denken. Waar wilt u de pelletkachel plaatsen? Er is namelijk een afvoer naar buiten nodig. Wilt u de pelletkachel ook gebruiken voor het verwarmen van de rest van de woning of alleen de kamer waar de pelletkachel staat?

Ziet u de pelletkachel puur als energiekosten besparend en wilt u de pelletkachel juist niet zien, dan is een pellet-cv ketel wellicht de oplossing. Deze kan als cv-ketel vervanger gebruikt worden. Met deze oplossing kan uw gasaansluiting de deur uit. 

Benieuwd naar de verschillende modellen en mogelijkheden? Bekijk ons pelletkachel productoverzicht eens.

Werking van de pelletkachel.

Vaak wordt een pelletkachel verward met een houtkachel, echter zijn dit totaal andere technieken. Een pelletkachel verwarmt alleen de ruimte waar deze kachel in staat. In een pelletkachel worden houtpellets gestookt. Deze houtpellets zien er uit als brokjes gemaakt van hout. De pelletkachel brandt op een paar van deze brokjes, wat een zeer goede verbranding geeft en daarmee een hoog rendement. Er wordt namelijk lucht langs de verbranding gestuurd, zodat de verbranding optimaal wordt. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een cv-ketel. In een houtkachel liggen blokken hout die in zijn geheel opbranden. Doordat er grotere blokken hout verbranden is de toevoer van brandstof niet te regelen en ook niet constant. Dat zorgt er voor dat het rendement automatisch een stuk minder is dan bij de gecontroleerde verbranding van de pelletkachel. 

De warmte die een pelletkachel geeft is een deel warmtestraling. Tevens wordt de warme lucht in de ruimte geblazen met een ingebouwde ventilator. Hierdoor wordt de gehele kamer gelijkmatig verwarmd. Tevens regelt de pelletkachel de toevoer van houtpellets aan de hand van de warmtevraag. Hierdoor wordt het nooit veel te warm in de kamer.

Om de pelletkachel aan te zetten is het drukken op de aan/uit knop voldoende. De kachel gaat vervolgens zelf aan, waarbij hij zelf de ontsteking regelt. Zodra de kamer de ingestelde temperatuur bereikt, brandt de kachel langzaam door of kan de verbranding zelfs uitgeschakeld worden. Ook als u de kachel uit wilt zetten, hoeft u alleen op de aan/uit knop te drukken. Wanneer u het iets warmer wilt hebben, dan zet u de thermostaat van de pelletkachel een graad hoger en automatisch gaat de pelletkachel iets harder branden.

Al met al heeft u hierdoor veel comfort en krijgt u automatisch een lagere energierekening. Deze lagere energierekening wordt enerzijds veroorzaakt doordat u alleen de ruimte verwarmt die de warmte nodig heeft. Daarnaast zijn houtpellets ook goedkoper dan gas. U verdient dus dubbel geld aan uw pelletkachel. 

En natuurlijk geeft de pelletkachel ook een heel stuk sfeer in de woonkamer. 

Onderhoud.

PowerPlus aszuiger voor de pelletkachelHeeft een pelletkachel veel onderhoud nodig? Iedere dag een kleine controle voor voldoende houtpellets in de buffervoorraad, zodat deze door kan blijven branden. Om de 2 á 3 dagen kunt u de as, met behulp van een aszuiger, in koude toestand verwijderen en tevens de ruit reinigen. Daarnaast adviseren wij om iedere week de pelletkachel compleet schoon te maken en één keer per jaar de schoorsteenpijp te (laten) vegen. 

Minimaal 1x per jaar, na 2000 branduren of na 2000 kg verbruik van pelletkorrels is het aan te raden de kachel een grote beurt te geven, zodat deze optimaal blijft werken. Kijk in de gebruiksvoorschriften van de fabrikant wat het advies is. Sommige pelletkachels geven in het display zelf aan wanneer het noodzakelijk is.

Onderhoud verlengt de levensduur van de pelletkachel aanzienlijk. Uiteraard kunnen wij de grote beurt voor uw pelletkachel uitvoeren.

Moederhaard.

Een moederhaard verwarming is eigenlijk een combinatie tussen een lokale pelletkachel die voor een stukje sfeer in de woonkamer zorgt en daarnaast zorgt de pelletkachel voor verwarming van de rest van de woning.

De pelletkachel wordt ingekoppeld op uw cv-installatie. Dus op het moment dat de pelletkachel de kamer verwarmt, wordt ook automatisch de rest van de woning verwarmd. Om een moederhaard te kunnen plaatsen is het wel van belang dat de pelletkachel niet alleen aan de buitengevel staat, maar dat de cv-leidingen ook gekoppeld kunnen worden op de centrale verwarming. Dit wordt vaak via de kruipruimte gedaan, zodat u hier verder niets van ziet.

Uiteraard is het pelletverbruik van de pelletkachel als moederhaard iets hoger dan van de lokale pelletkachel, aangezien de rest van de woning ook meeverwarmd wordt. Er zijn vele modelen beschikbaar als moederhaard, zodat er altijd wel een model bij zit welke aansluit bij uw smaak. 

Pellet-CV.

Wilt u naast verwarming van uw ruimte(s) ook tapwater verwarmen met uw pelletkachel ? Dan is een pellet cv-ketel iets voor u. De pellet cv-ketel wordt geplaatst in bijvoorbeeld de bijkeuken of garage en aangesloten op de centrale verwarming. 

We hebben een aantal verschillende ketels in ons assortiment. Varierend in vermogen, maar ook verschillend in comfort. Bij de basis uitvoering moet u namelijk dagelijks de pellettank vullen. De luxere uitvoeringen hebben een grotere pellettank, zodat u minder vaak de kachel met houtpellets hoeft te vullen. Daarbij zit er ook verschil in de bediening van de verschillende kachels. Bij de luxere versies werkt dit doormiddel van een touchscreen, bij de eenvoudigere uitvoering met drukknoppen. 

Wilt u alle mogelijkheden van de pellet cv-ketel te weten komen? Kom vrijblijvend bij ons langs en wij leggen u exact uit wat de mogelijkheden zijn.