Gas en stroom kosten stijgen volgend jaar, gemiddeld huishouden 110 euro meer

Gepubliceerd:
De kosten van gas en stroom stijgen

Na de aankondiging dat de energiebelasting volgend jaar omhoog gaat, verhogen de grootste leveranciers ook hun tarieven. Een gemiddeld huishouden is daardoor over het hele jaar gemiddeld 110 euro meer kwijt, meldt de prijsvergelijkingssite Pricewise.

Essent en Eneco hebben een verhoging van hun tarieven aangekondigd. Nuon heeft de prijsstijging niet bevestigd, maar volgens Pricewise krijgen klanten wel berichten over hogere tarieven.

Essent rekent volgend jaar 25 euro meer voor een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Bij Eneco is dat 30 euro. Op basis van de berichten aan klanten van Nuon verwacht Pricewise een stijging van 28 euro.

De energierekening bestaat uit verschillende onderdelen: het tarief dat de leverancier (zoals Essent, Eneco en Nuon) rekent, de netwerkkosten die de netbeheerder (bijvoorbeeld Liander en Stedin) in rekening brengt en belastingen.

De prijsvergelijker is niet verrast door de prijsverhogingen. "Een stijging van de tarieven zat er al aan te komen, omdat ook de inkoopprijzen voor gas en stroom de afgelopen tijd omhoog zijn gegaan", zegt directeur Hans de Kok.

Energiebelasting

De hogere energiebelasting is het meest te voelen in de huishoudportemonnee. Een gemiddeld gezin is volgens Pricewise volgend jaar 68 euro meer kwijt aan de heffingen.

Vorige maand waarschuwde Vereniging Eigen Huis al voor de hogere energiebelasting. Volgens de VEH is de stijging veel groter dan het kabinet had aangekondigd.

De netwerkkosten stijgen volgens Pricewise met gemiddeld 12 euro.

Bron: nos.nl

 

Wilt u deze kosten tegengaan?
Investeer in een duurzame oplossing en zie de maandlasten direct minderen! 
Laat u vrijblijvend door ons adviseren, we komen ook vrijblijvend bij u de situatie bekijken.

Bel ons op 0599-580355, vul ons contactformulier in of mail ons voor een adviesgesprek en/of offerte.