Analytics

Zonne-geluidsschermen langs de snelweg aan de A50 bij Uden leveren groene stroom op

Gepubliceerd:
Rijkswaterstaat gaat zonne-geluidsschermen plaatsen langs de A50 in Uden.

Rijkswaterstaat gaat zonne-geluidsschermen plaatsen langs de A50 in Uden. In dit pilotproject wekken de geluidschermen groene stroom op aan beide zijden. Daarnaast moet het geluidsoverlast tegen gaan.

Het project ‘Solar Highways’ is een initiatief van Rijkswaterstaat in samenwerking met het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC). Doel is om Nederlandse snelwegen te verduurzamen door de infrastructuur te voorzien van geluidsschermen die aan twee zijden zonne-energie opwekken. Volgens Rijkswaterstaat is dit het eerste project waarin de zonne-geluidschermen op grote schaal worden geïnstalleerd.

Duurzame infrastructuur

“De gemeente Uden is zeer verheugd met dit prachtige initiatief van Rijkswaterstaat”, zegt duurzaamheidswethouder Matthie van Merwerode van de gemeente Uden, in een persbericht. “Het sluit prima aan bij onze doelstelling om in 2035 als gemeente Uden energieneutraal te zijn. De pilot van Rijkswaterstaat om geluidswerende schermen van tweezijdig werkende zonnepanelen te voorzien is uniek in Nederland. Goed voorbeeld doet hopelijk volgen.”

Meer zonnestroom

Door het scherm in noord-zuidrichting te plaatsen, verwacht Rijkswaterstaat dat de tweezijdige zonnepanelen in de ochtend en avond langer meer zonlicht krijgen dan zonnepanelen die alleen op het zuiden gericht staan. De bouwwerkzaamheden voor Solar Highways starten in 2018.

In dit project wil de rijksdienst de capaciteit van het zonne-geluidscherm testen in een periode van achttien maanden. Hieruit moet blijken of het geluidsscherm van 400 meter lang en 5 meter hoog voldoende stroom opwekt en technisch haalbaar is om ook toe te passen langs andere Nederlandse snelwegen.

Dit pilotproject maakt deel uit van een totaalpakket aan duurzame maatregelen die Rijkswaterstaat uitvoert langs de A50 tussen Sint Oedenrode en knooppunt Paalgraven.

Solar Noise Barriers

Eerder heeft bouwconcern Heijmans verschillende zonneceltechnologieën verwerkt in bestaande geluidsschermen. In het zogeheten Solar Noise Barriers (Sonob)-praktijktest verwerkte Heijmans in samenwerking met onder meer de Technische Universiteit Eindoven (TU/e) zonnecellen verwerkt in twee semi-transparante geluidsschermen van elk 5 meter breed en 4,5 meter hoog. De test werd uitgevoerd in de buurt van Den Bosch.

Uit deze test is gebleken dat de geluidsschermen met zonnecellen over een lengte van een kilometer honderd huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. Daarnaast kunnen de zonne-geluidsschermen snelwegverlichting over een lengte van 20 kilometer laten branden.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl