Accu-systemen

Thuisbatterij

Wil je je eigen opgewekte zonne-energie opslaan? Dat kan met een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genaamd). Met een thuisbatterij heb je meer aan je eigen opgewekte energie. 

Gemiddeld verbruikt een huishouden ongeveer 30 procent van de zonnestroom die de eigen zonnepanelen opwekken. De rest wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dat komt doordat zonnepanelen veel stroom opwekken als de zon schijnt, terwijl dat lang niet altijd direct wordt verbruikt. Een thuisbatterij slaat deze zonne-energie op. Die kan op een later moment worden verbruikt.

Wordt er meer stroom opgewekt dan je verbruikt? Dan wordt de zonnestroom opgeslagen op je thuisbatterij. Op het moment dat deze vol is, gaat de zonnestroom naar het net.

Wordt er stroom verbruikt op het moment dat er geen stroom wordt opgewekt (avond, bewolking, etc.)? Dan wordt eerst de stroom uit je thuisbatterij gebruikt. Wanneer deze leeg is, wordt er stroom van het elektriciteitsnet gebruikt.

Met een thuisbatterij wordt het verbruik van je eigen zonnestroom aanzienlijk verhoogd. Gemiddeld verbruik van eigen stroom is ongeveer 30 procent. Met een thuisbatterij stijgt dit naar ruim 60 procent.

Voordelen thuisbatterij

Het opslaan van zonne-energie heeft een aantal voordelen:

  • Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet: Je wordt door de opslag van je eigen zonne-energie meer zelfvoorzienend. Alle opgewekte stroom dat je niet gebruikt, wordt opgeslagen. 
  • Afbouw van de salderingsregeling: Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling stelselmatig afgebouwd. Dat betekent dat je minder geld terugkrijgt voor de overtollige elektriciteit die je via het net teruglevert. Door een thuisbatterij te installeren kan je jouw zelfverbruik verhogen en dus veel energie besparen.
  • Geen ingewikkeld installatieproces: Het installeren van een thuisbatterij is erg eenvoudig. Ook heeft een thuisbatterij geen onderhoud nodig en is het volledig geautomatiseerd. Theoretisch zou je een thuisbatterij ook buiten kunnen plaatsen. Hij kan temperaturen van -20°C tot 50° C verdragen.

Bekijk hier de introductievideo van Duracell.

Om de opgewekte energie van de zonnepanelen in de accu te kunnen opslaan, is een hybride omvormer nodig. Bekijk hier de introductievideo van de Solis hybride omvormer.