Batterijen moeten cruciale rol gaan spelen bij aanpak van klimaatcrisis

Batterijen moeten cruciale rol gaan spelen bij aanpak van klimaatcrisis

Batterijen zijn het antwoord op veel uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt, blijkt uit een rapport van het Internationaal Energieagentschap. Door het gebruik van accu's kunnen we meer vertrouwen op duurzame energiebronnen.

Om de klimaatdoelstellingen te behalen, moeten we ervoor zorgen dat we steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken voor de opwek van energie. Zo moeten kolencentrales worden vervangen door windparken of zonnepanelen.

Maar daar schuilt een risico in. Op dagen zonder wind en zon hebben we te weinig elektriciteit. Batterijen gaan daarin de komende jaren een cruciale rol spelen, voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een rapport dat donderdag is verschenen.

De opbrengst van duurzame energiebronnen wisselt. Op zonnige dagen is de opbrengst van zonnepanelen rond het middaguur het grootst. Maar rond 18.00 uur verbruiken we de meeste stroom. Dan komen mensen thuis uit hun werk, wordt er gekookt en worden elektrische auto's aan de lader gehangen.

Batterijen kunnen de energie die rond het middaguur wordt opgewekt opslaan zodat er 's avonds voldoende stroom is. Dat voorkomt dat er 's avonds bijvoorbeeld een kolen- of gascentrale moet worden opgestart, met alle CO2-uitstoot tot gevolg.

Ook in ons land is veel opslag nodig

Om die reden is er alleen al in ons land behoefte aan 9 gigawatt aan energieopslag, vertelde netbeheerder TenneT eerder aan NU.nl. Daarvoor moeten op verschillende plekken in ons land gigantische batterijen worden geplaatst.

In het verleden werden batterijen vooral geassocieerd met elektronica, zoals smartphones en laptops. Maar 90 procent van alle batterijen die nu worden gemaakt is volgens het IEA bedoeld voor de transport- en energiesector.

Alleen al in 2023 kwam er volgens het IEA wereldwijd 42 gigawatt aan energieopslag bij. Ter vergelijking: met 1 gigawatt kan ongeveer een miljoen huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

Batterijopslag moet voor 2030 verzesvoudigen

Maar we zijn er nog lang niet, waarschuwt het IEA. Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen en de energienetten stabiel te houden, moet de hoeveelheid batterijen die nu wordt gebruikt door de transport- en energiesector voor 2030 zijn verzesvoudigd.

Zo moeten accu's in dat jaar 90 procent van de wereldwijde energieopslag verzorgen. De overige 10 procent komt dan uit energieopslag in spaarbekkens van waterkrachtcentrales.

 

BRON: https://www.nu.nl/economie/6310336/batterijen-moeten-cruciale-rol-gaan-spelen-bij-aanpak-van-klimaatcrisis.html