Bijna een op de drie Nederlandse huizen heeft inmiddels zonnepanelen op dak

Bijna een op de drie Nederlandse huizen heeft inmiddels zonnepanelen op dak.

Het aantal Nederlandse woningen met zonnepanelen is vorig jaar flink gestegen: van 2 miljoen tot 2,6 miljoen. Daarmee is 32 procent van de huizen inmiddels voorzien, meldt Netbeheer Nederland.

 

Het aantal woningen met zonnepanelen groeide in 2023 bijna overal in het land met 25 tot 32 procent. Netbeheerder Stedin zag de grootste toename - van 32 procent - in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland, bleek eerder deze week.

In 2022 steeg het aantal woningen met zonnepanelen ook met 30 procent. De vraag steeg enorm nadat de energieprijzen omhoog waren geschoten in 2022. Inmiddels is de markt weer wat rustiger geworden.

De groei nam in de tweede helft van 2023 dan ook wat af, ziet Netbeheer Nederland. "Het kan zijn dat de markt voor zonnepanelen langzaamaan verzadigd raakt", zegt een woordvoerder van de branchevereniging.

Zonne-energie vraagt om gedragsverandering

Zo'n 30 tot 40 procent van de opgewekte stroom blijft in of om het eigen huis, zegt de branchevereniging. De rest van de elektriciteit gaat terug naar het stroomnet. Daar kunnen de eigenaren van zonnepanelen wat aan verdienen dankzij de zogeheten salderingsregeling.

Netbeheer Nederland pleit voor afschaffing van die regeling, omdat de stroomnetten overvol zijn. "Inmiddels is het beter om te kijken naar een stimulans om meer stroom te gebruiken op de momenten dat er veel wordt opgewekt", zegt Netbeheer Nederland-directeur Hans-Peter Oskam. Zo zou het bijvoorbeeld helpen als mensen hun was doen en de auto opladen op het moment dat de zon schijnt.

Dat vraagt wel om een flinke gedragsverandering van consumenten, aangezien we het gewend zijn dat stroom altijd voorhanden is. Volgens Netbeheer Nederland gaan we uiteindelijk toe naar een systeem waarbij we afhankelijker worden van de beschikbaarheid van wind en zon.

Tegelijkertijd investeren netbeheerders jaarlijks miljarden euro's in de verzwaring en uitbreiding van het stroomnet. Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat zonnepanelen afschakelen wanneer ze op hetzelfde moment te veel energie opwekken voor het stroomnet.

 

BRON: https://www.nu.nl/klimaat/6298975/bijna-een-op-de-drie-nederlandse-huizen-heeft-inmiddels-zonnepanelen-op-dak.html