De helft van alle EU-burgers kan in 2050 zelf elektriciteit opwekken

De helft van de burgers van de Europese Unie kan met de juiste wettelijke ondersteuning in 2050 zelf elektriciteit opwekken.

Dat zegt een Europees energierapport dat 26 september gepresenteerd werd.

Het onderzoek van de European Renewable Energies Federation, Friends of the Earth Europe, Greenpeace en de European Federation of Renewable Energy Cooperatives richt zich op de potentiele capaciteit van burger-energieprojecten in de Europese Unie (EU).

De conclusie van het rapport is dat 264 miljoen “energieburgers”, individuen, gezinnen en kleine ondernemingen die individueel of collectief energie opwekken met zonnepanelen op het dak of door te participeren in collectieve wind- of zonne-energieprojecten, 45 procent van de nodige energie in de EU zullen kunnen opwekken tegen 2050.

Democratisering van de energie

Vandaag de dag ondervinden burgers nog veel legale, administratieve en tarifaire hindernissen om zelf elektriciteit te kunnen opwekken, stelt het rapport. “Met een gedegen Europees raamwerk kunnen de energieburgers een belangrijk aandeel van de nodige hernieuwbare energie zelf gaan opwekken. De grote, industriële energieproducenten leveren nu echter nog te veel weerwerk tegen de democratisering van het energiesysteem.”

Als de EU-burgers ondersteund worden door de juiste wetgeving zouden in 2050 meer dan 264 miljoen burgers, de helft van de gehele bevolking van de EU, hun eigen energie kunnen opwekken.

Volgens de studie zou Zweden het voortouw nemen met een geschatte 79 procent van de bevolking die zelf energie opwekt in 2050. Letland heeft het grootste potentieel om bijna-zelfvoorzienend te worden: energieburgers kunnen hier tot 83 procent van de energie die het land verbruikt, zelf opwekken.

Europees bewustzijn

De onderzoekers berekenden het potentieel aan de hand van bestaande gegevens over huidige energieburgers, de economische situatie en het bewustzijn van de Europeanen over hernieuwbare energie en de klimaatverandering.

“Het onderzoek toont aan dat mensen de mogelijkheid hebben om een revolutie te ontketenen in het Europese energiesysteem en het welzijn van de planeet op de eerste plaats willen zetten”, zegt Molly Walsh van Friends of the Earth Europe.

Tara Connolly, de energie-adviseur van Greenpeace EU, vindt dat naar aanleiding van de resultaten van de studie “de EU de weg moet vrijmaken voor wakkere energieburgers, in plaats van de grote, vervuilende bedrijven te blijven ondersteunen. Het tijdperk van de energie-dinosaurussen is voorbij”, zegt ze.

De organisaties roepen op om tot een Europees raamwerk te komen waarbinnen energieburgers aangespoord en gesteund worden om de stap naar hernieuwbare energie te zetten. De oproep is in lijn met de wens van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie om “van de EU een Energie-unie te maken met burgers die de EU omvormen tot de nummer één van de wereld op het vlak van hernieuwbare energie.”

Bron: ipsnews.be