De NAM wil sneller naar duurzame energie

De baas van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak een lans gebroken voor snellere verduurzaming van de energievoorziening.

"Wat mij betreft kan, zo niet moet, de transitie ambitieuzer", vindt directeur Gerald Schotman. De NAM heeft zich aangesloten bij de zogeheten TransitieCoalitie, een club van zo'n vijftig bedrijven die de overstap op duurzame energiebronnen wil bespoedigen.

Zonneweide

Ook gaat de NAM samen met Eneco in twee pilots onderzoeken of er zonneweides gerealiseerd kunnen worden. In eerste instantie wordt gekeken of zo'n zonneweide aangelegd kan worden bij het hoofdkantoor in Assen en op een productielocatie in Groningen.

Energietransitie

"We zitten midden in de verandering naar hernieuwbare energie en voor de NAM biedt dat mogelijkheden om daar een rol in te spelen", aldus Schotman. "Met de zonneweides willen we leren hoe je zoiets op moet zetten en hoe je dat op termijn winstgevend kunt maken. Dat willen we doen in samenwerking met de mensen om ons heen."

Voor Schotman is het feit dat zijn bedrijf juist gespecialiseerd is in de fossiele brandstoffen waar hij zo snel mogelijk afscheid van wil nemen geen probleem. Volgens hem is de NAM 'eigenlijk een groot ingenieursbureau', dat over kennis beschikt die nodig is voor een energie-omslag. Bijvoorbeeld op het gebied van opslag, transport en omzetting van energie.

'Aardgas speelt nog lang een rol'

Ondanks alle problemen met aardbevingen in Groningen, zal aardgas volgens de NAM-directeur nog lang een rol spelen, omdat het de minst vervuilende fossiele brandstof is. De CO2-uitstoot moet omlaag en gas is in dat opzicht 'laaghangend fruit', vindt Schotman.

Bron en foto: rtvdrenthe.nl