De voordelen met een energiezuinige woning

 

Behalve een lagere energierekening, heeft een energiezuinige woning nog meer pluspunten.

Wij zetten vijf manieren op een rij waarmee voordeel te behalen valt met een energiezuinig huis.

 1. Tot 31 december 2018 kunnen huizenbezitters en Vve’s een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis van de Rijksoverheid. Daarvoor moeten minstens twee verschillende soorten isolatie toegepast worden, zoals isolatie van het dak, gevel of vloer of het aanbrengen van hoogrendementsglas. De subsidie bedraagt ongeveer 20% van de isolatiekosten met een maximum van €20.000 per woning. 

  Milieu Centraal geeft op haar website het voorbeeld van het aanbrengen van vloerisolatie en spouwmuurisolatie dat voor een gemiddelde woning ongeveer €4000 kost. Met de subsidie van €800 bedraagt het prijskaartje nog €3200. Die verdien je terug met een jaarlijkse besparing op de energierekening van €800.

  Wie toch al bezig is, kan ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen, zoals douches en douchebakken met een systeem voor warmteterugwinning. Ook hiervoor geldt dat de subsidie ongeveer 20% van de kosten bedraagt. 
  Bovenop deze subsidie kunnen woningbezitters die hun huis super energiezuinig maken, een bonus krijgen van €4000. De woning moet dan wel voldoen aan strenge eisen een kwaliteitstest doorstaan. 
   
 2. Tot 2021 kun je subsidie krijgen voor de aankoop van een zonneboiler,warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het soort apparaat. 
   
 3. Lokaal worden er ook subsidies gegeven voor energiezuinige woningen. Check hiervoor de Energiesubsidiewijzer. Overigens kun je deze lokale subsidies combineren met de Subsidie energiebesparing eigen huis. 
   
 4. Je kunt ook je voordeel doen met het kopen van een energiezuinige woning. In het Lente-akkoord is vastgelegd dat kopers van een energiezuinige nieuwbouwwoning €9000 extra hypotheek krijgen. Voldoende energiezuinig is een EPC (De Energieprestatiecoëfficiënt, de index die aangeeft hoe energiezuinig de woning is) van 0,6. Het bedrag van €9000 houdt de bank buiten de inkomenstoets, maar daarvoor moet uw toetsinkomen wel minimaal €32000 bedragen. 
   
 5. Verschillende banken geven rentekorting op de hypotheek voor een energiezuinige woning. Zo biedt Rabobank sinds december 2016 rentekorting op een nieuwbouwwoning met een Groenverklaring. Dit geldt alleen voor hypothecaire leningen tot €150.000. Triodos bank geeft  rentekorting op bestaande en nieuwbouwwoningen gebaseerd op het energielabel. Hoe meer de woning richting het groen gaat, hoe meer voordeel de bank biedt.

Bron: telegraaf.nl