Energieleveranciers kunnen in modelcontract geen terugleverkosten vragen.

Energieleveranciers kunnen in modelcontract geen terugleverkosten vragen.

Energieleveranciers kunnen in de modelcontracten die zij verplicht moeten aanbieden, geen terugleverkosten in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen. In deze contractsoort is die mogelijkheid niet opgenomen. Dat bevestigt toezichthouder ACM na vragen van NU.nl.

"Waarmee niet gezegd is dat dit de beste contractvorm is voor mensen met zonnepanelen", benadrukt de woordvoerder van de ACM (Autoriteit Consument & Markt). "Wij geven daar sowieso geen adviezen over. Iedere situatie is anders."

In de praktijk loopt het modelcontract, een standaardcontract voor de levering van energie tegen variabele tarieven met een onbepaalde duur, achter op de realiteit. "De markt is nu heel erg in beweging", zegt de woordvoerder. Zo zijn er steeds meer energieleveranciers die de terugleverkosten niet meer opnemen in alle tarieven, maar die alleen in rekening brengen bij mensen met zonnepanelen waarbij de kosten gemaakt worden.

"Nu staat ook in het hoofdlijnenakkoord dat de salderingsregeling toch komt te vervallen", zegt de ACM-woordvoerder. "Het is niet bekend hoe de toekomst eruitziet." Als het nodig is, worden de voorwaarden van het modelcontract aangepast. "In overleg met alle betrokken partijen. maar dat is nu nog niet aan de orde."

Energieleveranciers mogen twee keer per jaar de tarieven die zij rekenen in de modelcontracten aanpassen. "Dus daarin kunnen ze wel kosten doorberekenen." Hoewel die vlieger niet opgaat wanneer je meer opwekt dan je verbruikt, met dank aan de salderingsregeling.

Overzichtelijker wordt het er sowieso niet op. "Leveranciers hebben nu een veelheid aan contractvormen, wat het veel lastiger maakt om te vergelijken."

 

BRON: https://www.nu.nl/economie/6313849/energieleveranciers-kunnen-in-modelcontract-geen-terugleverkosten-vragen.html