Ruim vijftigduizend Nederlanders lid van een energiecoöperatie

Het aantal geregistreerde energiecoöperaties in Nederland is gestegen van 262 verenigingen naar 313 coöperaties.

In totaal zijn er 50.000 Nederlanders lid van een vereniging die zelf probeert groene energie op te wekken. Vorig jaar waren 35.000 tot 40.000 Nederlanders lid van een energiecoöperatie.

Alle coöperaties samen hebben opgeteld 138 megawatt aan onder andere windmolens en zonnepanelen onder beheer, een toename van 50 procent vergeleken met een jaar terug.

Alle deze projecten samen produceren net zoveel groene stroom als 71.000 huishoudens verbruiken, zo meldt stichting Hier Opgewekt. Op korte termijn wordt er nog eens 150 megawatt capaciteit bijgeplaatst door energiecoöperaties.

Zonprojecten 

Ruim de helft van de coöperaties is actief met productie van zonne- en windenergie. Daarnaast houden coöperaties zich bezig met wederverkoop van energie, energiebesparing en gezamenlijke inkoop van zonnepalen.

In 2016 zijn er 67 nieuwe collectieve zonneprojecten gerealiseerd. Het totale vermogen van alle gezamenlijke projecten is meer dan verdriedubbeld naar 23 megawatt. De capaciteit van alle windmolens die energiecoöperaties hebben gerealiseerd steeg naar 115,2 megawatt.

Bron: nu.nl