Run op zonnepanelen heeft keerzijde: veel branden door opmars beunhazen

Run op zonnepanelen heeft keerzijde: veel branden door opmars beunhazen

 

Het is druk in de wereld van zonnepanelen. Echter heeft dit ook een keerzijde: het tekort aan deskundige installateurs heeft tot een opmars van beunhazen geleid. Levensgevaarlijk, want verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen kunnen brand of kortsluiting veroorzaken. In twee jaar tijd is het aantal klachten bij rechtsbijstandverzekeraars over zonnepanelen ruimschoots verdubbeld.

De hoge energieprijzen zorgen voor een run op zonnepanelen. Al dan niet gelokt door financiële steun van de overheid op de plaatsing ervan, laten veel huishoudens deze energieopwekkers op het huis plaatsen. 

Brand in de meterkast

Zo zijn er gevallen van brand in de meterkast bekend.

Dit kan bijvoorbeeld doordat de installateur te veel plastic van een voedingskabel stript. Daardoor kan de draad te heet worden en kan er brand ontstaan. 

Waarschuwing brandweer

Een belangrijkste tip: kies een betrouwbare installateur. 
 

Dat is geen vanzelfsprekendheid, want iedereen mag zonnepanelen installeren. Je hebt er namelijk geen opleiding of certificaat voor nodig. Tien jaar geleden waren er een krappe zevenhonderd bedrijven waar je terecht kon om een zonnepaneel te laten installeren. Dit jaar zijn het er ruim 6500, waarvan slechts 800 erkende installatiebedrijven die lid zijn van branchevereniging Techniek Nederland.

Fors meer klachten

Niet alleen het aantal bedrijven is explosief gestegen in de afgelopen jaren. Het aantal incidenten en klachten ook. Vorig jaar werd 74 keer melding gedaan van brand, bliksem of een explosie van zonnestroominstallaties. 

Het regent klachten bij rechtsbijstandverzekeraars. Het gaat dan niet alleen om branden en kortsluiting, maar ook om aanbetalingen waarna de klant vervolgens geen zonnepanelen krijgt geleverd, gebrekkige montage of beloofde besparingen die niet gehaald worden.

Gevaarlijk beroep

"In onze praktijk zien we dat er best een aantal beunhazen actief is". "Niet iedereen is vakbekwaam en het komt helaas vaker voor dat zonnepanelen niet goed worden geplaatst of dat er sprake is van een slechte kwaliteit."

De grote vraag en bijkomende werkdruk is ook niet zonder gevaar voor de installateurs zelf. In de afgelopen drie en half jaar kwamen zes installateurs om het leven tijdens hun werk. In de afgelopen twee jaar vonden er meer dan 80 ongelukken plaats omdat er op een onveilige manier gewerkt werd, meldt de Arbeidsinspectie. 

bron: RTL nieuws https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5387947/ongelukken-branden-opmars-beunhazen-zonnepanelen-incidenten