Te veel zonnepanelen in Groningen

In verschillende gemeenten in Groningen staan te veel huizen met zonnepanelen. Wanneer de daarmee opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet, kan het systeem overbelast raken en op dat moment levert het systeem geen zonne-energie meer op.

Het aantal zonnepanelen in het aardbevingsgebied in Groningen is het afgelopen jaar gestegen met 30 procent. Dat komt door een financiële bijdrage van de NAM. Huishoudens met schade door aardbevingen kregen een bedrag van 4000 euro. Dat konden ze besteden aan energiebesparende of energie opwekkende maatregelen. 

Netspanning

De problemen ontstaan op het moment dat de zon behoorlijk schijnt. Als de installaties energie terug willen geven aan het elektriciteitsnet, loopt de netspanning op en schakelen de installaties zichzelf uit. Dat kost de bezitters van zonnepanelen niet alleen geld, het is ook niet goed voor de productie van groene stroom.

"Er staat regelmatig een te hoge spanning op het net, waardoor omvormers van zonne-installaties zichzelf uitschakelen" zegt Rolf van der Tuuk van installatiebedrijf Vaatstra in Bedum. "Soms gaan ze honderden keren per dag aan en uit. Mensen bellen ons dan om te zeggen dat hun installatie niet goed werkt, maar wij kunnen daar niet zoveel aan doen."

Netbeheerders hebben dit probleem niet zien aankomen, vermoedt Van der Tuuk. Zij zijn wel de enige die dit probleem kunnen oplossen, bijvoorbeeld door uitbreiding van de capaciteit.

Bron: NOS

Ook het installatiebedrijf in Bedum heeft geprofiteerd van de bonus van de NAM. Van der Tuuk: "We hebben vorig jaar zo'n zeshonderd sets zonnepanelen geïnstalleerd. Zonder die bonus van de NAM waren dat er hooguit honderd geweest."

Regeling

Dat zo massaal van de regeling van de NAM gebruik werd gemaakt, heeft Enexis vorig jaar verrast, de netbeheerder in onder meer het noorden van Nederland. "Komen er geleidelijk aansluitingen bij dan kun je dat incalculeren, dat lukte niet", zegt woordvoerder Loek de Lange. "Er was toen de regeling in ging een enorme belangstelling voor de aanschaf van zonnepanelen."

Er zijn verschillende mogelijkheden de extra zonne-energie niet verloren te laten gaan. De Lange: "We kunnen de transformatoren een tandje hoger zetten zodat er meer vermogen gegeven en teruggegeven kan worden. Of we moeten de kabel verzwaren, maar dat kost meer tijd omdat we dan echt de grond in moeten. En daar hebben we weer een vergunning voor nodig."

Op dit ligt er bij ons nog één concrete klacht. Enexis zegt die klacht nog deze week op te lossen.