Vanaf 2024 meer leenruimte voor verduurzaming

De leenruimte voor een hypotheek wordt per 1 januari 2024 ruimer voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning, dat meldt Hugo de Jonge, demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De maximaal toegestane hypotheek hangt dan deels van het energielabel af en er komt extra leenruimte voor woningeigenaren die hun pas gekochte woning direct willen verduurzamen.

De leennormen voor het zogeheten hypothecair krediet worden per 1 januari 2024 op een aantal punten gewijzigd. Woningeigenaren krijgen hierdoor meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning. Ook het verduurzamen van de eigen woning wordt makkelijker. Het Centraal Planbureau verwacht dat de lonen in 2024 met gemiddeld 5,2 procent zullen stijgen, waardoor de maximale leenruimte voor bijna alle huishoudens ook hoger zal uitpakken.

Volgend jaar kan er meer worden geleend voor een huis met een beter energielabel omdat deze uit kunnen gaan van lagere energiekosten. Wie het energielabel van een pas gekocht huis wil verbeteren kan volgend jaar ook extra geld lenen voor verduurzamende maatregelen, ook dan kan er immers direct op de energierekening worden bespaard.

©Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Deze extra leenruimte is onafhankelijk van het inkomen en komt in plaats van het huidige vaste extra leenbedrag van 9.000 euro. Daarnaast blijven de gemeentelijke financieringen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten en de subsidies en het Nationaal Warmtefonds beschikbaar.

 

BRON: https://www.solar365.nl/nieuws/wie-wil-verduurzamen-kan-volgend-jaar-meer-lenen-65ACADAD.html