Zonnepanelen en winter

Winter en energie halen uit zonnepanelen

Zijn zonnepanelen ook rendabel in de winter?

Zonnepanelen, de naam zegt het al. Ze wekken hun energie op door middel van (zon)licht, maar ja, ook in de winter zijn ze nog steeds rendabel.

Op een winterse dag is er ook straling van de zon, waardoor ze ook op die momenten opbrengst kunnen leveren. Al zullen de panelen tussen maart en oktober hun meeste opbrengst behalen. Tevens doen zonnepanelen het bij lage temperaturen. Door de ruimte tussen de zonnepalen en je dak, kunnen de zonnepanelen koelen tijdens de warme zomerdagen.

Maar hoe zit het dan als er een dikke laag sneeuw op de panelen ligt?

Sneeuw zorgt ervoor dat het directe en indirecte zonlicht moeilijk bij het zonnepaneel komt. Dit kan inderdaad minder rendement opleveren, maar over het algemeen wanneer het niet hard vriest, zal de sneeuw door de zon vanzelf van de panelen afglijden door de hellingshoek en de speciale coating. Om deze reden is het ook niet aan te raden om de panelen sneeuwvrij te maken als je er niet gemakkelijk bij kunt. Wanneer je er gemakkelijk bij kan, zoals een grondopstelling, kun je het met een zachte borstel verwijderen.

Ga nooit met gladheid zelf het dak op. Gebruik ook geen water, zout of een ijskrabber om de panelen sneeuwvrij te maken.

Oftewel, zonnepanelen leveren in de winter geen piekvermogen op, maar zijn zeker wel rendabel.

Wil je meer weten en/of een gratis, vrijblijvend en persoonlijk advies? Neem contact op via het contactformulier of bel naar 0599-580355