Zonnepanelen fors goedkoper: investering in 6 jaar terugverdiend

Zonnepanelen fors goedkoper: investering in 6 jaar terugverdiend.

De prijs van zonnepanelen is in een jaar met een derde gedaald. Wie nu zonnepanelen koopt, heeft de investering na 6 jaar terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal. De terugverdientijd is daarmee twee jaar korter geworden. De voorlichtingsorganisatie rekent voor een set van 10 panelen, inclusief installatie en omvormer, een aanschafprijs van 5000 euro.

Begin dit jaar kwam Milieu Centraal nog op 7500 euro. Uitgegaan wordt van panelen met een maximaal vermogen per paneel van 400 wattpiek.

'Forse daling'

De voorlichtingsorganisatie spreekt van een 'forse daling'. Waar de grote vraag naar zonnepanelen de prijs vorig jaar flink opdreef, zijn de prijzen volgens de organisatie nu weer genormaliseerd. Milieu Centraal baseert zich in de berekening op cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Mariken Stolk, expert duurzame energie van Milieu Centraal, zegt dat investeren in zonnepanelen zowel voor het klimaat als voor de portemonnee een 'aantrekkelijke keuze' is. "Vooral door de lange levensduur. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee", aldus Stolk.

Afbouw salderingsregeling

De daling van de aanschafprijs zorgt er dus voor dat de terugverdientijd van zonnepanelen op zes jaar komt. Dat is twee jaar korter dan Milieu Centraal begin dit jaar berekende. Hierbij is rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling.

Salderen is het mogen wegstrepen op de jaarnota van de zonne-energie tegen de energie die je op een ander moment van het net haalt. 

6 procent

Een investering in zonnepanelen levert een rendement op dat te vergelijken is met een rente van 6 procent op een spaarrekening.

De belangstelling voor zonnepanelen was tot het voorjaar van 2023 heel groot, maar is nu een stuk minder. 

Volgens Mariken Stolk komt dat omdat mensen twijfelen over de aanschaf vanwege de afbouw van de salderingsregeling. Ook het nieuws van de terugleverheffing van energiebedrijven speelt volgens haar een rol.

Terugleverheffing

Zo maakte Vandebron deze zomer bekend een heffing op te leggen aan klanten met zonnepanelen van zo'n 10 of 20 euro per maand. Het gaat om onbalanskosten: dat zijn kosten die gemaakt moeten worden omdat het elektriciteitsnet soms uit balans is en een dure gascentrale dan het werk moet overnemen.

Toch is die twijfel bij consumenten niet nodig, vindt Stolk. Berekeningen van Milieu Centraal laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen nog steeds gunstig uit zijn. Ook met afbouw van salderen. "En als zij een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een half jaar langer", zegt Stolk. "Bovendien zijn nu ook de lange wachttijden voorbij. We snappen de twijfel, maar die is eigenlijk niet nodig."

Dit is allemaal invloed op de terugverdientijd

De terugverdiendtijd van zonnepanelen wordt beïnvloed door allerlei zaken. Naast de prijs van zonnepanelen gaat het onder andere hierom:

1. Allereerst de salderingsregeling. Dat is het mogen wegstrepen op de jaarnota van de zonne-energie tegen de energie die je op een ander moment van het net haalt. Deze regeling wordt de komende jaren waarschijnlijk afgebouwd. Daar is al rekening mee gehouden.

2. Eventuele heffingen van energiemaatschappijen, zoals Vandebron, kunnen de terugverdientijd iets doen oplopen.

3. Ook de hoogte van de terugleververgoeding speelt een rol: over de energie die je (straks) niet kunt salderen. Op dit moment is die ongeveer 10 cent per kWh en Milieu Centraal rekent daar ook mee.

4. Dan de prijs van elektriciteit. Wie de afgelopen jaren zonnepanelen op het dak had, was spekkoper. De stroomprijs lag zo hoog, dat deze mensen een hoop geld uitspaarden. De panelen werden zo sneller terugverdiend. Milieu Centraal rekent voor 2024 met een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur. Voor 2025-2040 hanteert de organisatie een stroomprijs per jaar gebaseerd op prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), gemiddeld is dat 25 cent.

5. Tot slot: als salderen straks (deels) niet meer kan, kun je de terugverdientijd nog verder verkorten door zoveel mogelijk zonne-energie direct zelf te gebruiken. Op dit moment gebruiken zonnepanelenbezitters de zonne-energie voor 30 procent direct voor eigen gebruik. Wie minder (dure) energie van het net haalt, bespaart geld.

 

BRON: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5422297/zonnepanelen-fors-goedkoper-investering-zes-jaar-terugverdiend